SvD logotyp Efter många om och men verkar nu SvD ha funnits sin plats med ny plattform och design i ryggen. Den ursprungliga lanseringen för några veckor sedan slutade i katastrof och en tillbakarullning till den “gamla” plattformen. Problemen verkar nu lösta och vi som läsare kan glädjas över en mycket mer lättnavigerad sajt med en modernare framtoning.

Förutom att sajten som första (!?) svenska nyhetssajt faktiskt validerar (till skillnad mot nyligen omdesignade DN.se’s 1 087 fel…) måste jag säga att presentationen har blivit ett lyft, framförallt på artikelsidorna. Som vanligt är det förstasidan som spökar med allt för mycket på ett ställe. Summan av en mängd kompromisser blir sällan bra men man verkar ha gjort ett uppriktigt försök att rensa upp, tyvärr med lite blandad framgång. Totalt sett har läsbarheten förbättrats med lite större typsnitt, färgsättningen är skön för ögat och små smarta verktyg för länkar, tips och RSS-flöden gör det lätt att interagera med innehållet.

Vad tycker då läsarna? Enligt SvD själva ser listan ut som följer:
+

 • Bra, modern, lättnavigerad.
 • Snygg.
 • Vilsam att titta på.
 • Menyraden kanon.
 • Bättre struktur

-

 • Saknar fördjupning i artiklarna redan på startsidan
 • Annonser, för mycket, stör.
 • Detaljer kring storlek på brödtext och rubriker
 • Sidan utnyttjar inte hela skärmbredden, den är för smal.

Vad tycker du?

En utförlig genomgång av Svenska Dagbladets webbdesign hittar du hos Blogge Bloggelito.

Hur tänkte ni egentligen? I huvudet på en webbdesigner - Tobias Gärder SvD (Tobias på nätet: Northcore, Freshpilot, Ichigo, Rymdkraft) berättar.

Svenska Dagbladet då:
SvD gamla designen

Svenska Dagbladet nu:
Svenska Dagbladet nya designen

5 Responses to “Nya SvD håller flaggan högt”

 1. Thomas N Says:

  Normalt skulle jag säga att HD (återigen) varit före SvD med validering, men ett test idag gav faktiskt ett (1) fel hos hd.se

 2. Daniel Says:

  Hd.se tycker jag om och är till utseendet bättre än SvD.se. Dn.se är fortfarande favoriten utseendemässigt. SvD.se har lite Expressen-syndrom, allt är lite för tight. Sidan är lite i obalans när vissa spalter slutar med innehåll och andra fortsätter. DN och HD använder utrymmet mycket bättre.

 3. Gustav Says:

  Håller med Daniel om att DN.se och HD.se till utseendet är snyggare, och mer läsbara dessutom. Jag ser helst att Innehållet ligger i fokus på en nyhetsida. Hur mycket innehåll/nyheter hade man som besökare fått ut av den nedre skärmbilden? Inte mycket.

 4. mikael Says:

  Är benägen att hålla med er alla. HD förvånar igen med att ännu en gång ligga i framkant vilket troligtvis är ett bevis på att herr Jardenberg & Co ligger riktigt långt fram i förståelsen om vad modern/morgondagens webb verkligen är.
  Kul med alla synpunkter!

 5. Nya SvD.se - slår den nya DN.se? | TDH / Svensk Edition Says:

  [...] Jag har planerat en närmre titt på nya SvD.se - alltså Svenska Dagbladets hemsida - ett bra tag nu, men tyckt att de skall få en liten chans att fixa till en del tokigheter. Tålamodet är dock slut, och det ligger för många utkast i bloggsystemet, så nu faller domen. Dessutom skall svaret på den stora frågan basuneras ut från bergstoppen. Är nya SvD.se bättre än nya DN.se? [...]

Leave a Reply