Efter att tidigare ha skrivit om nystartade Cashkey och idén med att genom en shoppingportal ge provsion till medlemmarna på genomförda köp fick jag snabbt återkoppling från både Cashback24 och Klickback som erbjuder liknande lösningar.

Klickback logga Äldst i gänget är Klickback som startades som en tjänst till 99.se, ett enormt forum med över 40 000 medlemmar för dig som har en Mac och är intresserad av ljud, bild och musik. Genom Klickback kunde alla medlemmar spara några procent på kapitalkrävande inköp hos t ex AppleStore. Idag är tjänsten fristående och öppen för alla men utbetalningarna på Klickback sker tyvärr inte kontant utan jag som användare får välja mellan olika premier och presentkort för mina upparbetade poäng.

Cashback logga Cashback24 startade i april 2007 och till skillnad mot Klickback ger de rena pengar i näven. Med mer än 300 butiker och ett antal tusen medlemmar har Cashback24 på kort tid vuxit sig stora i den än så länge rätt smala men starkt växande e-handelportals-nischen.

Trion skiljer sig inte nämnvärt vad gäller rabatter så för mig som användare gäller det att hålla ögonen öppna efter speciella säsongserbjudanden. Att som en liten glad överraskning få tillbaka några hundralappar på nätinköpen är nog glädjande för många men hur sedan “inkomsten” deklareras är en annan fråga och gråzonen verkar idag lite väl bred. Klickback säkerställer detta genom premieinlösen medan både Cashback24 och Cashkey betalar ut i reda kontanter. Vad som är rätt och inte råder det säkert delade meningar om men min gissning är att medlemmarna i mindre utsträckning tar upp provisionen som inkomst av tjänst i deklarationen trots att detta säkert i nuläget är det enda rätta.

Leave a Reply