Metrobloggen logga Gårdagens stora nyhet i Internetsverige var tidningen Metro´s lansering av det nya blogghotellet Metrobloggen. Affischnamn och storbloggare som Karolina Lassbo, Engla, Fredrick Federley, Silverfisken och Konsumbloggen står i spetsen för den nya bloggtjänsten som lockar med 3 öre per sidvisning i ersättning till bloggare.

Min förra blogg drev jag som näringsverksamhet och levde på annonsintäkterna från bloggen, men oj vad förbannat mycket tid och energi det tog att själv leka marknadsavdelning. Det tog mer tid än själva bloggandet faktiskt. Karolina Lassbo - Alla får betalt för att blogga

Upplägget som ska ta Metro förbi framförallt Aftonbladet Blogg och Expressen Blogg bygger på en transparant ersättningsmodell där alla utlovas 3 öre per sidladdning. De så kallade stjärnbloggarna har självklart fått en annan modell med högre ersättningsnivåer för att med sin befintliga trafik marknadsföra Metrobloggen.

Rent funktionellt verkar de flesta bitarna ha fallit på plats. Det är lätt att registrera sig och komma igång med bloggandet men på både läsarsidan och för gamla bloggare saknas en del grundläggande funktionalitet som t ex RSS-flöden (!). Likaså är bloggarnas url:er polopoly:ifierade vilket innebär att t ex Metros egen blogg återfinns på …/jsp/public/index.jsp?article=19.706 som metrobloggen.se/metrobloggen länkar till. För dig som är sugen på att komma igång kan det även vara bra att läsa användaravtalet både en och två gånger då Metro i princip kan göra vad de vill med ditt innehåll. Frågan är även hur hanteringen av användarinformationen kommer skötas med tanke på den inte alltför upplyftande historiken.

Hur som helst tycker jag att tjänsten känns lättanvänd och för nytillkomna bloggare finns nu ytterligare alternativ till kvällstidningsbloggarna. Att det är just blogg-rookies tjänsten vänder sig till är det nog ingen som tvekar om och hur Metro kommer att behålla potentiella bloggkometer kommer framtiden att få utvisa.

Blogger eller Metrobloggen?
Blogger gifMetro gif
Tack till Blogge Bloggelito

Läs mer:
Metro - Börja blogga, tjäna pengar
Beta Alfa - Metro betalar bloggare
Micke Barczyk - Hemligheten om hur du tjänar pengar via Metros nya bloggcommunity
Martin Jönsson SvD - 3 öre per visning gör inte bloggaren rik
Blogge Bloggelito - Metro ny bloggby

Uppdaterat: Något som under dagen dykt upp är att användarnas privata e-postaddresser visas i källkoden (sök efter ett @-tecken i källkoden). Ooups! Likaså ställer jag mig alltmer tvivelaktig till användaravtalet som ger Metro rätt att ändra ersättningen utan förvarning samt sätta tak på utbetalningarna. Hoppas på bättring/omskrivning av avtalet men framförallt en omgående lösning på integritetsfrågan med mailadresserna.

4 Responses to “Metroblogga för 3 öre”

 1. Nellans blogg » Tjäna glasspengar pÃ¥ Metrobloggen Says:

  [...] Läs mer hos Yrsel, Emerge och Hakke. Postat i Www den 19 juni 2007, 17:37 [...]

 2. David Says:

  All hail Polopoly!

 3. Katarina Says:

  Det kan vara ett intressant sätt att tjäna pengar. Vi får se om det blir populärt i framtiden.

 4. Nicole Says:

  Har varit en del problem med metrobloggen, hitintills har minst två bloggar stängts av. Och de gånger Metro väljer att vidta åtgärder mot enskilda bloggare sker detta i Kafkaliknande processer, där bloggaren själv får försöka utreda vad som hänt och varför åtgärden vidtogs. Information finns tyvärr inte i överflöd på metrobloggen.

Leave a Reply