Google Maps logga Lokala “gula sidor”-tjänster är ett område som allt fler aktörer börjar visa intresse för. Eniros tidigare dominans möter idag starkt motstånd av bland annat Hitta och i framtiden av aktörer som Microsoft och Google med “lokala” produkter samt diverse omdömestjänster. Svenska Jelpo stöp tyvärr på mållinjen men stafettpinnen kommer troligtvis att plockas upp av någon ny utmanare om inte Jelpo självmant skakar liv i grunddatat.

Imorse offentliggjordes det utökade samarbetet mellan Eniro och Google. Ordspråket “Håll dina vänner nära dig och din fiender ännu närmre” besannas ännu en gång där Google som webbsökleverantör till Eniro nu vänder på steken och bygger en svensk Google Local med Eniros grunddata.

Troligtvis dröjer det inte länge förrän Microsoft knyter liknande avtal och lanserar en svensk Live Local och den stora frågan är vem som får äran att agera sökdataleverantör? Både Eniro och Hitta har ju tidigare levt (och lever?) på att vara en destinationssajt och inte en distributionssajt och att bli leverantör ger ändrade affärsförutsättningar där innehållet rent generellt har en annan prissättnings- och värdemodell.

På den amerikanska marknaden har lokalt fokus sedan länge varit en guldgruva och det senaste halvåret har bland annat Ask och Local Matters lanserat alternativ till sökjättarnas standariserade tjänster som sedan fylls med lokalt data. Jag tror fortfarande att lokala aktörer kan bygga bättre lokala tjänster än globala jättar framförallt då både sökningar och innehåll blir mer kontextuella (att söka t ex barhäng kräver andra sök- och filtreringsalternativ än spa-anläggningar). Detta innebär att vi under det kommande halvåret / året kommer att få se en ännu tuffare marknad där nyetableringar med nya grepp kommer att attackera Hitta, Eniro, Google och Microsoft. Även om så inte skulle vara fallet så kommer de fyra sökaktörerna troligtvis själva bjuda på en del underhållande bataljer.

Google Maps screenshot

One Response to “Google lanserar svenskt lokalt sök”

  1. Google Maps i svensk version | WebbNytt Says:

    [...] Google lanserar svenskt lokalt sök (emerge) [...]

Leave a Reply