Spotify logga I helgen öppnade svenska Spotify upp portarna för de första betatesterna. Enkelt beskrivet är Spotify ett reklamfinansierat musikbibliotek genom en slags Itunes-klient (väldigt lik) som användaren laddar ner. Väl nerladdad kan jag välja två olika sätt att lyssna på musik; ett traditionellt “sök låtar och bygg egna spellistor” samt något som kan liknas “streamad radio” där jag väljer kanal genom att välja bland olika genrer och årtionden som 60-tal, 70-tal osv.

Projekt Spotify är tänkt att vara en peer-to-peer klient där användarna tillsammans skapar nätverket. Utmaningarna är många men projektet är riktigt intressant. Inte minst då debatten kring fildelning avskräckt många och att riktigt bra substitut saknats, tills nu! Efter att en gång ha laddat ner och öppnat upp musikspelaren har jag nog aldrig slutat använda tjänsten. Spotify är helt enkelt beroendeframkallande bra!

Spotify är ett Luxenburg-baserat företag grundat 2006 av Daniel Ek och Martin Lorentzon. Bolaget har idag ett 30-tal anställda [Läs mer på Spotify].

Mer matnyttigt om Spotify hittar du på Henrik Torstenssons blogg.

17 Responses to “Spotify: Sveriges nya musikexport”

 1. Anton Says:

  Jag är helfrälst. Funkar ju finfint. Högerklickar man på en låt är det dessutom hur lätt att spara en låt till någon av sina spellistor, gör att man efterhand kan ha ett helt bibliotek med alla sina favoritlåtar.
  :)

 2. RS Says:

  Jag skulle väldigt gärna ha en inbjudan. Det skulle passa väldigt bra för Kulturbloggaren.

 3. lillbra » Blog Archive » Spotify mäkta populär Says:

  [...] Henriksson skriver vidare att tjänsten är bättre än allt jag har testat på den här sidan Winamp/iTunes och en riktigt bra Direct Connect-hub. Och Mikael Bogg skriver: Efter att en gång ha laddat ner och öppnat upp musikspelaren har jag nog aldrig slutat använda tjänsten. Spotify är helt enkelt beroendeframkallande bra! emerge Spotify: Sveriges nya musikexport (2007-05-08) [...]

 4. Spotify » blogg.ahlund.se Says:

  [...] emerge.se [...]

 5. P-M Nordkvist Says:

  A sweet. Snackade just med en gammal kompis på telefon som har varit med och jobbat på klienten. Så hittar ni några fel så får jag väl nypa honom lite i örat. Kan man säga att detta är en typ av modern reklamfinansierad radio?

 6. AA Says:

  Riktigt bra detta programmet!
  kommer bli riktigt ,riktigt stor om det släpps i public.
  Snabbt, Enkelt, tillgång till i stort sett all musik, lite bilder & info.
  Nästan alla album hoss den artisten som finns.
  väldigt fin design / Layout!

 7. Niklas Says:

  Väntar bara till man kan använda de, har jagat programmet allt förlänge nu! önskar att de kan släppa de snart. Om de är någon som sitter och håller på sina invites så skicka gärna en till mig, du skulle göra en kille så glad satt du anar inte!

 8. Spotify - minst lika bra som alla sagt | Inte utan min ipod Says:

  [...] Och det var redan i maj Spotify öppnade upp med invites till betaversionen. Så det har varit länge jag varit avundsjuk på innekillarna. För av någon underlig anledning är det alltid en majoritet killar som är med när det handlar om beta-invites. [...]

 9. Robert Holmqvist Says:

  Tjena tjena!

  Har sen några månader sen letat efter invites till Spotify utan resultat dessvärre. Men är den nån vänlig själ som får över en invite så tar jag hjärtligen emot för att dämpa min musik hunger.

  Hare bra
  vänligen
  Robban

 10. rasmus Says:

  hej,
  jag blir gärna inbjuden att testa, tack.
  det känns som framtidens melodi…
  rasmus snabela republicservice.se

 11. gustaf Says:

  skulle gärna vilja testa.

  please send to

  gustafhultsfred snabel hotmail.com

 12. Emma Says:

  Hej!

  Jag har provat Spotify och är helt såld på det! Det måste nog vara det bästa de kommit fram till inom musikvärlden. Dock har jag ingen invite till en betaversion eller liknande, och jag skulle bli mer än lycklig om det var någon som hade en över. Du skulle förgylla min framtid.

  Jag skulle vara dig evigt tacksam!
  Emma
  safwenberg_@hotmail.com

 13. Lukas Says:

  Skulle gärna ta emot en invite jag med :)

 14. Kristian Says:

  Spotify är underbart!
  Hittade en ny tjänst idag som gör det ännu bättre, spotylist.com, där kan man dela sina spellistor, lyssna på andras och betygsätta allt… Asnice!

 15. Jardenberg unedited » Blog Archive » Spotify - alldeles varm och fuzzy Says:

  [...] har kanske läst, och suktat som jag… Något som Henrik Torstensson skriver om två gånger på tre dagar [...]

 16. Erik Says:

  Jag skulle gärna vilja ha en invite. Det vore den perfekta julklappen! :)

 17. Ge mig Spotify! — Henriks blogg Says:

  [...] kan knappt hålla mig. Alla skriver så lyriskt om Spotify och jag har inte fått tag i någon inbjudan ännu. Dags att vädja alltså. Om någon [...]

Leave a Reply