Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/06/171106/emerge.se/public_html/wp-settings.php on line 472 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/06/171106/emerge.se/public_html/wp-settings.php on line 487 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/06/171106/emerge.se/public_html/wp-settings.php on line 494 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/06/171106/emerge.se/public_html/wp-settings.php on line 530 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/06/171106/emerge.se/public_html/wp-includes/cache.php on line 103 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/06/171106/emerge.se/public_html/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/06/171106/emerge.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 623 Creandum söker webbentrepenörer

Creandum logo Under 2006 formligen exploderade den amerikanska riskkapitalmarknaden efter att Sequoia Capital hittade en guldåder i YouTube. En tydlig trend idag är att de amerikanska bolagen bildar dotterbolag i Europa och Asien med sikte på nya marknader efter att konkurrensen om de amerikanska start-up företagen hårdnat. För svenska företag på jakt efter riskkapital kan dock en lokal investerare kännas tryggare framförallt då de ofta har fördelen av stora lokala kompetensnätverk.

Creandum startades år 2003 med investeringsfokus på unga teknikföretag i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Fram till i år då den andra fonden, Creandum II, tog in nytt kapital har Staffan Helgesson, Stefan Lindeberg, Martin Hauge och Fredrik Cassel investerat i totalt 10 nordiska bolag vilket på kort tid gjort riskkapitalbolaget till ett av Sveriges hetaste inom ICT-företag (Information & Communication Technology).

Intresset har knappast avtagit då den nya fonden Creandum II på kort tid lyfte ytterligare 750 MSEK att investera i tidiga svenska och nordiska teknikföretag. Dörrarna står här alltså öppna och jag hoppas att vi får se en svensk överrepresentation när investeringarna offentliggörs.

Förutom mjukvarutillverkare inom business-to-business som suger åt sig det mesta av riskkapitalet hoppas jag att vi de kommande åren får se mindre men tidigare investreringar i svenska webbprojekt. Svårigheten med just dessa investeringar är som bekant att den “internationella skalbarheten” är begränsad vilket ofta gör att även om projektet blir en svensk eller nordisk succé är affären på tok för liten, ofta med en omsättning mindre än den lokala ICA-butiken.

För dig med en miljardidé i byrålådan och som kan tänka dig att bjuda upp till dans så har troligtvis Creandum både kapital och kompetens att förverkliga drömmen. Som vi alla vet hänger succén till 5 % på just idén och 95 % på genomförandet!

One Response to “Creandum söker webbentrepenörer”

  1. What.se - Martin Edenström Says:

    Staffan är vass, mötte han på SIG Startup! 2003 och han hade bra koll på kommande internetsverige redan då.

Leave a Reply