digg logoDigg är en av de riktigt stora tjänsterna i den idag digra webb 2.0-floran. På Digg kan du som användare publicera länkar du tycker är intressanta och låta andra rösta på dem. Problemet med Digg idag är att tjänsten blivit så stor att mycket av den “smalare” informationen försvinner i globala populära nyheter om framförallt ny teknik. Detta har gett upphov till flera så kallade digg-kloner framförallt i länder som är allt annat än engelskspråkiga. Här i Sverige har det senaste året bland annat Digga.se, Vigillar.se och Hajpa.se trätt fram. Diggar.se och Vigillar.se är båda byggda på opensource-lösningar som Pligg och Drupal medan Hajpa.se är mer eller mindre egenutvecklat. Den relativt nystartade bloggen Mashup jämför trion och korar även en segrare.

Digga

Vigillar

Hajpa

2 Responses to “Diggiloo Diggiley”

 1. David Hall Says:

  Hmm, jag känner igen frasen “den relativt nystartade bloggen…”. Kanske en ny sorts stafettpinne mellan bloggar?

  Du har ett “r” för mycket i Digga.

  Själv funderar jag på var någonstans gränsen går för användbart resultat. De svenska sociala webbtillämpningarna har för få användare och får ointressant resultat. Digg har för många användare och får ointressanta resultat (på samma sätt som musiktopplistor är ointressant). I det senare fallet är det förstås möjligt att åtgärda med lite data mining och på så sätt smala av resultatet tills man får intressanta resultat igen.

 2. mikael Says:

  :-) Ja, kanske. Fick den av Beta Alfa själv för ett tag sen ocksÃ¥…
  Det där med användbart resultat är lite lurigt men ett första steg med lands-/språkanpassningar på tex Digg kanske skulle vara nåt?

Leave a Reply