MinglerDanska Mingler lanserar i dagarna sitt sociala nätverk/community i Sverige. Sedan tidigare finns webbplatsen i Danmark och även i en engelskspråkig version. Syftet enligt Mingler A/S som äger siten “är att skapa en plats på nätet, där du kan generera, vårda och uppleva ditt personliga nätverk. På längre sikt är visionen att knyta samman regioner och länder i ett finmaskigt nät av personliga relationer.”
Hur det riktigt ska gå med den saken är nog inte riktigt klappat och klart med tanke på den knivsarpa konkurrensen i Danmark med communities som Arto, Jubii och ett helt gäng sociala nätverks- och datingsiter från webbhuset Freeway. Samtidigt pågår i här i Sverige och även i övriga nordiska länder en snabb utveckling mot just fler och fler onlinenätverk med Microsofts Windows Live Spaces, Lunarstorm, Passagen och ett gäng siter till i spetsen. Kikar vi internationellt finns internationella jobbnätverk som LinkedIn och musik/intressenätverket MySpace som både knutit till sig en ansenlig mängd svenska användare. Sammantaget snärjs snaran åt och det krävs och kommer att krävas en renodling och att nya communities verkligen sticker ut och har ett ordentligt syfte.

Mingler andas danskt. De klumpiga översättningarna som “Inbjud” och “netvaerk” tillsammans med kommandon som “Du ska välja minst tre punkter” i registreringsprocessen gör inte riktigt att den genuina svenska känslan återfinns här. Att webbplatsen sedan inte är tillgänglig och att jag inte ens kom förbi registreringsprocessen utan javascript gjorde inte heller första intrycket bättre. Väl inne i tjänsten finns det dock ett antal ljusglimtar då funktionerna är intuitiva, det känns lätt att hitta och tjänsterna till antalet är lagom många som grupper, bloggar och fotoalbum. Medlemmarna har möjlighet att anpassa sina egna sidor främst genom färgval och bakgrunder och jag får enkel och överskådlig statistik på vem som besökt mig och vilka som är online.

Mingler har valt att stänga stora delar av tjänsten för icke inloggade och personligen tycker jag att det ibland känns lite väl torrt och “stängt” för icke medlemmar. Kanske är det det som är syftet men har man som danskarna sneglat på MySpace borde man kanske arbetat mer med en inbjudande attityd. Enligt den danska trafiktopplistan för populära siter (TNS-Gallup) finns inte Mingler omnämnt och tron eller kanske övertron att lyckas med bortamatcherna när man inte kan vinna hemma i Danmark kanske i detta fall är lite för stor. För dig som söker nya vänner att dela dina intressen med finns idag klart bättre alternativ både om du söker internationellt och här hemma i Sverige.

Mingler

Leave a Reply