09
Okt

Under de senaste månaderna har vi sett bland andra Google och Microsoft lansera det de kallar för “desktop applications”. I princip går det ut på att tillhandahålla ett gäng verktyg - widgets och RSS-läsare - som hjälper mig som användare att skapa mitt eget personliga skrivbord på Internet.
Än så länge är det rätt tunnsått med genuint svenska verktyg för detta ändamål men med tanke på den genomslagskraft dessa personifierade webbsidor internationellt fått tänkte jag här nämna några som med all sannolikhet dyker upp på svenska eller i varje fall med svensk översättning inom en nära framtid.

LiveWindows Live - Här pratar vi en komplett dator-Internet-installation för i princip alla svenskar i och med det nya operativsystemet Vista. Vare sig du vill eller inte kommer du med några enkla knapptryckningar ha fått det nya Live-konceptet på plats. Hotmail (numera Windows Live Mail), Windows Live Spaces, Windows Live Search, XBOX, Kartor ja hela kittet blir ditt om du vill. Självklart kommer nuvarande MSN finnas kvar som en färdigpaketad portal men för dig som vill styra och ställa bakom spakarna kommer Live att vara det som gäller för inbitna Microsoftanvändare.


Google HomepageGoogle Homepage - Med hjälp av Googles egen startsida kan du anpassa din egen sida med nyheter från både DN, CNN, Affärsvärlden, fackpress och livsstilsmagasin. Självklart läser du även mailen här, kollar vädret och söker med Google.


NetvibesNetvibes - En fransk startup som jag personligen tycker fungerar bäst. Lätt att förstå, lätt att navigera och mycket innehåll. Rekommenderas inte minst då en svensk börs-VD faktiskt nämner denna sida i en intervju som exempel på “framtidens” Internet ;-)


PageflakesPageflakes - En australiensisk startup som lanserades i Januari 2006. Har sedan dess lagt ut massor med funktioner och vuxit till sig rejält. Vann tidigare i år Web 2.0 Awards före både Google Homepage och Live.com.


ProtopageProtopage - En engelsk startup som lanserades i december 2005. En inte lika strikt startsida för dig som gillar runda hörn, anslagstavlor och papperslappar. Du kan ladda upp bilder, kluttra med boxar och leva livet lite mer än på de stora bjässarna.


GoowyGoowy - Goowy Media startades av fyra vänner sommaren 2004 i San Diego. Från början var goowy ännu en i raden av webmailtjänster och har idag utvecklats till att få ihop alla dina IM-kontakter på ett ställe, kalender, fillagring, RSS-läsare och alla godbitar som behövs för en personlig “min-sida” på Internet. Använder Flash och inte Ajax. Bara det är värt ett besök!


FavoorFavoor - En tysk personlig startsida som i all sin enkelhet erbjuder allt det Netvibes och Pageflakes erbjuder. Fast på tyska såklart.


EskoboEskobo - Det här känns som Netvibes om igen fast i en lite billigare och sämre kostym. Även rubriker och ikoner är förvillande lika. Ursprunget till Eskobo är okänt men en del spelulerar i turkisk kod. Hur som helst finns här inget nytt under solen.


ZimbioZimbio (fd Zoozio) - Lite “corporate”-känsla innan du kommit igång men när du bekantat dig med vad som finns bakom alla länkarna finns här mycket matnyttigt. Zimbio försöker särskilja sig lite med att kalla sidorna som skapas “portaler” och detta innebär att de faktiskt knytit ihop alla användare. Du kan besöka andras “portaler”, skapa grupper, diskussionsforum och mycket mer. Ett Internet i Internätet kan man säga.

Och från den svenska scenen har vi…inget.

5 Responses to “Skrivbord på nätet”

 1. emerge | Din alldeles egna söktjänst Says:

  [...] Google släppte igår en anpassningsbar söktjänst som låter dig själv välja vilka webbplatser som ska ingå i sökindexet. Att få upp sin egen söktjänst på din egen Google sida tar bara några minuter men vill du själv bygga en egen söksida integrerad på din egen webbplats kan det bli lite klurigare. Det som är intressant med Google Custom Search Engine är att tjänsten förstärker trenden att användaren själv vill styra sin egen webb. Detta visar sig bland annat i framgångarna för Netvibes som jag skrivit om tidigare och tillsammans med Googles nya söktjänst är nätet så gott som ditt med en egen startsida och ett eget sökindex! Framtiden får utvisa hur det går med våra svenska portaler och söktjänster men jag ser verkligen fram emot när jag på t ex Eniro själv kan välja vilka flikar som ska ingå samt bygga min egen personaliserade startsida på Spray eller Passagen. [...]

 2. Ashley Says:

  hey

 3. free RAZR cell phone Says:

  i got a free razr from this website and thought i would share :-)

 4. emerge | Svenska webb 2.0 skrivbord Says:

  [...] Fler och fler svenska företag och webbplatser upptäcker fördelarna med personligt anpassade sidor. Efter att Google och Microsoft öppet deklarerat att majoriteten av deras utvecklingsresurser går till tjänster som användaren själv kan styra både innehåll och utseende på har vi sett en mängd olika startups ge sig in i leken. På den svenska webbscenen har det tagit ett tag men den senaste tiden har både internationella webbplatser fått svenska översättningar och nya lokala vädrat morgonluft. Det senaste exemplet är Torget som hunnit med att vara allt från portal, e-handelsplats och nu en svensk klon på en av världens populäraste personliga startsidor, Netvibes. [...]

 5. is psoriasis Says:

  The attacker is then marked with the antibody so that the physique knows it is threatening and it can be killed.

Leave a Reply